Δυστυχώς , το 40% των αντρών και το 30% των γυναικών στην Ελλάδα σήμερα μάχεται με την υψηλή αρτηριακή πίεση αλλά, ακόμα χειρότερα, ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια, αν δεν αλλάξουμε τις συνήθειες μας!
Η υψηλή αρτηριακή πίεση (ή η υπέρταση) δημιουργεί τις προϋποθέσεις για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Ωστόσο, η κατάσταση αυτή μπορεί να αποφευχθεί με λίγες βελτιώσεις στον τρόπο ζωής μας.
Σύμφωνα με τον διατροφολόγο Raj Barker του ιquitsugar.com η μείωση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να είναι σχεδόν άμεση με τις ακόλουθες πρακτικές συμβουλές !
Ασκήσου τακτικά
Μόλις 30 λεπτά άσκησης την ημέρα μπορεί να ξεκινήσει το ταξίδι σου στη μείωση της αρτηριακής πίεσης . Δραστηριότητες όπως το περπάτημα, η ποδηλασία, το κολύμπι, ο χορός ή ακόμη και το κούρεμα του γκαζόν είναι απλές, όμως συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Το κλειδί είναι να βρείτε κάτι που να σας αρέσει και να το ενσωματώσετε στην καθημερινή σας ρουτίνα.
Βγάλε από τη ζωή σου τη ζάχαρη , μείωσε την πρόσληψη νατρίου (αλάτι) και εστίασε σε τρόφιμα με την λιγότερη δυνατή επεξεργασία
Έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Open Heart δείχνει ότι τα πρόσθετα σάκχαρα (ζάχαρη από διάφορες τροφές) μάλλον παίζουν μεγαλύτερο ρόλο από το διαιτητικό νάτριο (αλάτι από διάφορες τροφές) στον κίνδυνο της υπέρτασης και των καρδιαγγειακών παθήσεων.
Οι επεξεργασμένες τροφές είναι σημαντικές πηγές όχι μόνο νατρίου, αλλά και ιδιαίτερα επεξεργασμένων υδατανθράκων. Αυτό σημαίνει ότι τα διάφορα σάκχαρα και τα απλά άμυλα τους αυξάνουν μέσω της πέψης.
Ωστόσο, η κατανάλωση σακχάρων (συμπεριλαμβανομένης της φρουκτόζης) στην φυσική τους μορφή (όπως στα φρέσκα φρούτα) δεν είναι επιβλαβής, αλλά αντιθέτως, είναι και πιθανόν ωφέλιμη.
Ακριβώς όπως η μεγαλύτερη πρόσληψη αλατιού δεν γίνεται από την... αλατιέρα στο τραπέζι, αλλά από τα επεξεργασμένα τρόφιμα που καταναλώνουμε, έτσι και η μεγαλύτερη πρόσληψη ζάχαρης δεν γίνεται με το... κουταλάκι από το μπολ, αλλά από τα πρόσθετα σάκχαρα στα επεξεργασμένα τρόφιμα.
Ο Δρ James DiNicolantonio, από το Τμήμα Προληπτικής Καρδιολογίας στο Mid America Heart Institute του Κάνσας, καταλήγει:
“Η μείωση της κατανάλωσης πρόσθετων σακχάρων, μέσω του περιορισμού των επεξεργασμένων τροφών που τα περιέχουν, θα ήταν ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε (σ.σ. την μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου)”.
Τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι ακόμα και οι μέτριες πρόσθετες δόσεις ζάχαρης για σύντομα χρονικά διαστήματα μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές βλάβες.
Μείωσε την καφεΐνη
Αυτή η ενέργεια που παίρνουμε μετά από πάρα πολλούς καφέδες μπορεί στην πραγματικότητα να είναι υψηλή αρτηριακή πίεση που προκαλείται από την υπερβολική ποσότητα καφεΐνης. Και αυτό μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε ακόμη και αν δεν έχει συνήθως υψηλή αρτηριακή πίεση.
Ενώ δεν υπάρχει καμία οριστική έρευνα για το γιατί συμβαίνει αυτό, η επιστήμη έχει ενδείξεις ότι η καφεΐνη μπορεί να εμποδίσει την ορμόνη που διευρύνει τις αρτηρίες καθιστώντας πιο δύσκολη την κυκλοφορία του αίματος.
Εκτός από αυτό, η καφεΐνη προκαλεί έκκριση αδρεναλίνης, η οποία με τη σειρά της αυξάνει την αρτηριακή πίεση.
Πρόσθεσε βότανα και μπαχαρικά στη διατροφή σου
Εκτός από γεύση θα σε βοηθήσουν στην μείωση της αρτηριακής πίεσης. Το σκόρδο και η κανέλλα είναι τα πιο διαδεδομένα.
Αντιμετώπισε το άγχος σου
Είναι το συναίσθημα αυτό όταν η καρδιά σου τρέχει γρήγορα και νομίζεις ότι θα εκραγεί ! Αυτή ακριβώς τη στιγμή σου μιλάει η αρτηριακή σου πίεση και μπορεί να είναι παροδική η αύξηση της αλλά σίγουρα δεν βοηθάει.Εάν νιώθετε άγχος , οι αναπνευστικές ασκήσεις και ο διαλογισμός θα βοηθήσουν στην μείωση τόσο της ψυχολογικής όσο και της αρτηριακής πίεσης.